Communicatievaardigheden

Over de opleiding

Wil je graag beter communiceren met anderen? Deze opleiding biedt praktische tips en technieken om jouw persoonlijke communicatievaardigheden te verbeteren.

Communicatie lijkt zo makkelijk maar dat is het helemaal niet. In deze training worden we ons bewust van de belangrijkste communicatieve vaardigheden die we elke dag nodig hebben in onze job.

Deze praktijkgerichte communicatietraining leert je op een persoonlijke, interactieve en ervaringsgerichte manier de belangrijkste vaardigheden en tips rond effectief communiceren. Je leert een doeltreffende communicatiestijl hanteren met aandacht voor lichaamstaal, het effectief overbrengen van je boodschap en het opbouwen van duurzaam contact met anderen.

Waarom communicatievaardigheden?

Communicatievaardigheden omvatten het vermogen om op een duidelijke en effectieve manier ideeën en informatie over te brengen. Het gaat niet alleen om spreken, maar ook om luisteren, begrijpen en reageren op anderen.

Effectieve communicatievaardigheden zijn essentieel in diverse aspecten van het leven, zowel persoonlijk als professioneel.

Vijf belangrijke tips bij communicatie:

  1. Duidelijkheid: Een goede communicator kan complexe ideeën op een heldere en begrijpelijke manier overbrengen.

  2. Actief Luisteren: Het vermogen om echt te luisteren naar anderen, hun standpunten te begrijpen en gepaste reacties te geven, is essentieel.

  3. Empathie: Een empathische communicator kan de emoties en perspectieven van anderen herkennen en respecteren.

  4. Non-verbale Communicatie: Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren dragen bij aan effectieve communicatie en moeten consistent zijn met de gesproken boodschap.

  5. Feedback Geven en Ontvangen: Constructieve feedback kunnen geven en openstaan voor feedback van anderen is cruciaal voor continue verbetering.

Effectieve Communicatievaardigheden

Onze opleiding richt zich op het ontwikkelen van de volgende effectieve communicatievaardigheden:

  • Doelgerichte Communicatietechnieken: Leer helder en doelgericht communiceren. Ontwikkel vaardigheden om je boodschap effectief over te brengen en anderen te inspireren.

  • Interpersoonlijke Communicatie: Begrijp de nuances van interacties en bouw sterke relaties op door effectieve communicatie met verschillende persoonlijkheden.

  • Conflicthantering en Feedbackvaardigheden: Verwerf inzichten in het omgaan met conflicten op een constructieve manier en leer waardevolle feedback te geven en te ontvangen.

  • Praktijkgerichte Oefeningen: Zet de theorie om in de praktijk met realistische oefeningen en ontvang directe feedback voor continue verbetering.

Investeer in je communicatieve vaardigheden

Sterke communicatie is de sleutel tot succes in elke sector. Schrijf je in voor onze "Communicatievaardigheden" opleiding en geef jezelf de voorsprong die je nodig hebt om te excelleren.

Programma

Volgende onderwerpen komen aan bod in deze cursus:

  • Inzicht in je eigen communicatiestijl en die van anderen
  • Overtuigend communiceren
  • De kracht van non-verbale communicatie
  • Hoe anderen overtuigen?
  • Hoe een zelfzekere indruk maken?
  • Toepassing van enkele assertiviteitstechnieken
  • Omgaan met verschillende soorten gesprekspartners
  • Concreet en specifiek communiceren: zeggen wat je bedoelt
  • Actief en gericht luisteren
  • Het belang van empathie bij jezelf en bij de gesprekspartner
  • Emotioneel intelligent communiceren
  • Omgaan met weerstand en moeilijke personen
  • Feedback geven en ontvangen
  • Basiselementen van onderhandelen en negotiatietechnieken
Inclusief gratis handboek 'Communicatievaardigheden'
Inclusief gratis handboek 'Communicatievaardigheden' Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store

Doelgroep

Deze communicatietraining is bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden in communicatie, wil aanscherpen of uitbreiden. Meer bepaald het effectief overbrengen van een boodschap, een betere samenwerking met anderen wil bewerkstelligen en meer inzicht wil krijgen in effectieve communicatie.

 

Aanpak

Tijdens de training primeert de praktijk. Er wordt gewerkt met de reële leerbehoeften van de deelnemers, op basis van cases en praktijkoefeningen met videofeedback.

In deze workshop simuleren we werksituaties waarin communicatiemisverstanden zich kunnen voordoen, zoals overleg, vergaderingen, presentaties, informatieoverdracht, opdrachten geven, feedback geven en ontvangen, en omgaan met kritiek. Je leert in deze situaties je boodschap gestructureerd en duidelijk over te brengen. Wat je hebt geleerd, breng je onmiddellijk in de praktijk met verschillende praktische oefeningen, zodat je de kans krijgt om te groeien en je communicatieskills te ontwikkelen. 

Inclusief gratis handboek "Communicatievaardigheden
Assertief en overtuigend communiceren" 

Handboek Communicatievaardigheden

Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store

 

Mogelijke trainers

Resultaten

Je communicatie met anderen zal professioneler verlopen doordat je gebruik maakt van doelgerichte communicatie: observeren, luisteren en spreken. Dit heeft als voordelen dat je onder andere:

  • op meer begrip kunt rekenen van je gesprekspartners
  • overtuigend en zelfverzekerd weet te communiceren
  • je boodschap op een effectieve manier weet over te brengen
  • gemakkelijker dingen van anderen gedaan krijgt
  • je communicatiestijl aan te passen aan verschillende situaties en gesprekspartners
  • technieken toepassen om conflicten op een constructieve manier aan te pakken
  • je doel te bereiken via heldere en duidelijke communicatie
Inclusief gratis handboek 'Communicatievaardigheden'
Inclusief gratis handboek 'Communicatievaardigheden' Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store

Referenties

“In deze training heb ik geleerd op een constructieve, onderhandelende manier te communiceren en zo meer welwillendheid te krijgen bij de tegenpartij. De cursus heeft mij heel wat inzichten bezorgd die nu al hun vruchten afwerpen. Een zeer boeiende en praktijkgerichte training!”

Mathias De Schrijver - IPS Belgium

Mathias De SchrijverIPS Belgium

“Ik was op zoek naar concrete tools voor betere communicatie: een boodschap overbrengen zonder 'ruis' en ook hoe emoties te overstijgen in de communicatie. Er werden duidelijke handvatten en structuren aangereikt om beter te communiceren. Bovendien kreeg ik meer inzicht in mijn persoonlijkheidsstructuur. Daardoor kan ik nu op een veel bewustere manier communiceren.”

Kathleen KonincksResiplast

“Ik wou vooral technieken aanleren om beter feedback te kunnen geven. Deze verwachting werd volledig ingelost, we zagen zelfs meer dan dit. Ik heb techniek geleerd om kalm te blijven, beter te communiceren en ervoor te zorgen dat anderen zich bij problematische feedback niet opwinden.”

Krystyna Krywen - Agataal

Krystyna KrywenAgataal

“Ik wou technieken leren om mijn boodschap op een heldere manier over te brengen. En ook hoe een goede communicatie voeren met verschillende persoonlijkheden. Ik heb zeer veel praktisch kunnen oefenen en heb ik heel wat bijgeleerd. Het was een zeer goede opleiding.”

Danny Annaert - Fluvius

Danny AnnaertFluvius

Inschrijven

Kies hieronder de datum en de gewenste locatie voor deze training.

Gent - Holiday Inn Gent Expo

Maaltekouter 3, 9051 Gent

do 3.04.2025 (9u00 tot 17u00)vr 4.04.2025 (9u00 tot 17u00)
Nederlands

Prijs vanaf

€ 1.395,00(exclusief BTW)

Max. 12 deelnemers