Emotionele intelligentie / EQ

Emotionele intelligentie (EQ) is een belangrijke succesfactor in het bedrijfsleven.

Hoe gaan we om met onze emoties en met die van anderen? Een hoge emotionele intelligentie met empathie, flexibiliteit en optimisme leiden tot betere relaties met klanten, collega's en leidinggevenden. Een hoog IQ op zich is immers geen garantie op een succesvolle carrière. Kennis alleen brengt ons niet altijd wat we zouden kunnen bereiken.

De combinatie en integratie van IQ met EQ is belangrijk. Personen met een hoog ontwikkelde emotionele intelligentie zijn doorgaans succesvoller en efficiënter in hun job. Het beheersen van vaardigheden als assertiviteit, omgaan met relaties, probleemoplossend denken, empathie en stresstolerantie draagt bij tot een succesvol leven, zowel privé als professioneel. 

In deze training ontwikkelen de 4 belangrijkste aspecten van succesvolle emotionele intelligentie.

Zelfbewustzijn
Realistisch zelfvertrouwen en emotioneel inzicht: je bent je bewust van hoe je in bepaalde situaties reageert. Je bent niet langer de speelbal van je emoties en dat sterkt je zelfvertrouwen.

Zelfmanagement
We werken aan onze veerkracht: hoe je emoties onder controle houden ook bij stresvolle situaties en anticiperen op onverwachte omstandigheden. 

Empathie
Omdat je andermans perspectief begrijpt, kun je meer gedaan krijgen en zullen anderen je ook beter begrijpen. Je besteedt de volle aandacht aan je gesprekspartner en neemt de tijd om te begrijpen wat ze zeggen, zonder hen in de rede te vallen.

Relationele vaardigheden
Overtuigende communicatie: je maakt je punt op een heldere manier zodat mensen gemotiveerd zijn en je verwachtingen over hen duidelijk kennen.

In de praktijkgerichte workshop "Emotionele Intelligentie" krijg je de nodige tools en technieken aangereikt om op een emotioneel intelligente manier je doel te bereiken en succesvoller door het leven te gaan.

Het Belang van Emotionele Intelligentie

Emotionele intelligentie gaat verder dan traditionele intellectuele capaciteiten. Het stelt individuen in staat om hun emoties te begrijpen en ermee om te gaan, wat resulteert in een betere zelfregulatie en zelfbewustzijn. Bovendien omvat het het vermogen om de emoties van anderen waar te nemen en empathie te tonen. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het opbouwen van sterke relaties, effectieve communicatie en conflictbeheersing.

Hoe Emotionele Intelligentie leidt tot meer succes

  1. Betere Relaties: Emotioneel intelligente individuen kunnen zich beter inleven in anderen, waardoor ze sterkere en diepere relaties kunnen opbouwen. Ze tonen begrip en respect voor de gevoelens van anderen, wat leidt tot een positieve en ondersteunende omgeving.

  2. Effectieve Communicatie: Emotionele intelligentie helpt bij het afstemmen van je communicatie op de behoeften van anderen. Door rekening te houden met de emoties van anderen, kun je je boodschap beter overbrengen en misverstanden voorkomen.

  3. Besluitvorming: Emotionele intelligentie ondersteunt een doordachte besluitvorming. Het vermogen om emoties te herkennen en te reguleren, stelt individuen in staat om objectievere beslissingen te nemen en minder beïnvloed te worden door impulsiviteit.

  4. Veerkracht: Emotioneel intelligente personen zijn beter in staat om met stress en tegenslagen om te gaan. Ze hebben een grotere veerkracht en kunnen zich sneller herstellen van uitdagende situaties.

Emotionele intelligentie is een onmisbare vaardigheid die u helpt om effectiever te communiceren, doordachtere beslissingen te nemen en veerkrachtiger om te gaan met uitdagingen. 

ReferentiesWat onze klanten denken van deze opleiding

Gerelateerde video'sOnze opleidingen in beeld