Véronique Hoex: “Ik wil mensen in beweging brengen”

over Train de Trainer

veronique-hoex-expert-academy.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het recentste handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren.

Het leek ons een leuke aanleiding om de ervaren trainers zelf eens aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Eerste in de rij: Véronique Hoex, expert in Netwerken, Personal Impact en (non-verbale) Communicatie.

Véronique Hoex: “Mijn motto bij het geven van opleiding is: SMILE. Dat staat voor Super Mega Impact with Less Effort. Hoe krijg je een publiek met plezier mee? Met een glimlach bereik je alvast heel veel.

Ik stel me voortdurend de vraag wat ik kan doen om iemand anders talenten aan te wakkeren. Dat drijft mij als trainer. ’s Avonds ben ik gegarandeerd fysiek en mentaal kapot, maar op een voldane manier. Als ik bij de deelnemers een ‘stekje’ heb kunnen aansteken om met meer goesting en met nieuwe tools aan de slag te gaan, is mijn dag goed.

Trainer zijn, zat al in mij, van jongs af aan. Alles begon, toen ik als zestienjarige in Oostenrijk monitor mocht zijn en andere mensen leerde skiën. Later studeerde ik af als kinesitherapeut. Met die studies doe ik rechtstreeks niets meer, maar onrechtstreeks wel. Kine zie ik als een metafoor om mensen in beweging te brengen. En dat doe ik dagelijks.

Lees verder onder de video

Een van mijn eerste jobs was medisch afgevaardigde. Ook daar trainde ik dokters en apothekers in verschillende producten (hard skills), maar vooral ook in verkoop (soft skills).

 Mijn brein gaat alle kanten op 

Mijn persoonlijke valkuil al trainer? Ik kreeg vroeger al eens de feedback dat ik te snel ging. Mijn brein gaat alle kanten op en ik wil op hetzelfde moment soms te veel zeggen. Door de jaren heen, heb ik geleerd om mezelf beter te structureren. Ik sta er soms perplex van dat deelnemers zo kunnen focussen op wat in mijn ogen niet meer dan een detail is. Beseffen dat anderen op een andere manier denken, brengt je als trainer al heel ver.

Mijn PowerPoint zorgt bij mij voor een leidraad. Slides zijn niet onmisbaar, maar geven me wel een houvast. Een onderwerp gieten in een 5-stappenplan of 7 aspecten of 9 onmisbare tips, heeft mij ook geleerd om mijn gedachten beter te ordenen. En de deelnemers appreciëren dat ook.

Tot slot, een gouden tip voor beginnende trainers. De meest gestelde vraag bij kinderen is: Waarom? Als volwassene stellen we uit beleefdheid deze WAAROM-vraag niet altijd meer luidop, maar het leeft wel nog diep in ons. Een duidelijk antwoord op deze vraag bij de aanvang van je training maakt dat deelnemers de meerwaarde van wat jij gaat brengen, beter begrijpen. Het geeft de deelnemers extra motivatie om echt ‘deel te nemen’ aan je training.”

Download het ebook"Train de trainer" 

Handboek Train de trainer

Download hier via onze e-store