Zo krijg je meer verbinding met anderen

over lichaamstaal, verbindende communicatie

verbinding-maken.jpeg

Je hebt het zeker al meegemaakt: je bent diep in gesprek met iemand en je realiseert je ineens dat je beiden dezelfde houding aanneemt. Of je merkt dat je plotseling het accent van de ander overneemt.

Het spiegelen van de gebaren, houding of manier van spreken van je gesprekspartner is een uitstekende manier om op dezelfde golflengte te komen, elkaar beter te begrijpen en meer connectie te maken, zo blijkt uit onderzoek. 

Meestal doen we het onbewust, maar je kan met een aantal eenvoudige technieken zelf gaan spiegelen om anderen beter te begrijpen en zelf ook beter begrepen te worden. En het werkt.

Uit een studie bij verkopers bleek immers dat ze meer producten verkochten wanneer ze de lichaamstaal van de klanten gingen nabootsen. Bovendien hadden hun klanten een positievere mening over de service.

Zijn er mensen in jouw omgeving met wie je een betere connectie wil? Vast en zeker wel. Misschien met je manager, een collega, of zelfs je partner of kinderen.

Het mooie van de spiegeltechniek is dat iedereen het kan, en het effect is vrijwel onmiddellijk te zien.

Het spiegelen van anderen heeft een zeer positief effect. Het is een krachtige techniek voor het versterken van relaties net omdat je je aandacht op de ander richt.

Hierbij 3 tips om via spiegelen een betere verbinding te maken met anderen

1. Geef aandacht

Om goed te kunnen spiegelen geef je je gesprekspartner de volledige aandacht. Oogcontact is een vitale component bij menselijke verbinding. Dit is een eerste belangrijke stap

2. Pas je manier van spreken aan

Spreekt de andere persoon luid en snel? Verhoog dan jouw volume en tempo. Spreken ze zacht? Ga dan ook op de rem staan en praat wat stiller en gemoedelijker.

3. Volg de bewegingen

Probeer zonder te overdrijven de bewegingen van de ander subtiel te matchen. Als ze hun armen kruisen, kruis dan ook de jouwe. Als ze achterover leunen in hun stoel, doe je hetzelfde. Hou rekening met een paar regels:
Laat een paar seconden tussen de beweging van de ander en die van jou. Zorg met andere woorden dat het niet opvalt, want dan zal het niet werken. Doe ook niet elke beweging na, wees selectief en spiegel enkel de algemene lichaamshouding zonder elk detail te willen nabootsen.

De meeste mensen houden ervan om begrepen te worden en het gevoel te hebben dat er naar hen geluisterd wordt. In een wereld waarin we vaak genoegen nemen met een oppervlakkige menselijke verbinding, kan je gebruik maken van deze spiegeltechniek om meer empathie te tonen en om een dieper contact te maken met anderen.

In deze video toont communicatiecoach Jerko Bozikovic enkele praktische voorbeelden van de spiegeltechniek. 

Meer info: