Assertiviteitstraining - Opkomen voor jezelf

over assertiviteit

opkomen-voor-jezelf.jpg

Waarom is het vaak zo moeilijk om voor je mening uit te komen? Om ongewenst gedrag een halt toe te roepen of op te komen voor wat jij echt belangrijk vindt?

Goed nieuws: assertiviteit kan ontwikkeld worden. Ook als je het moeilijk hebt om in bepaalde gevallen assertief uit de hoek te komen.

Zijn deze situaties herkenbaar? Een vervelende collega onderbreekt je voortdurend in een meeting. Het frustreert je maar je zegt er niets over. Je manager geeft je vaak extra werk net voor je naar huis gaat en daardoor moet je overwerken. Dit is erg vervelend, maar je reageert niet. Je wil promotie of een loonsverhoging vragen maar je durft niet...

Heel wat mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen en hun mening te uiten. Wanneer je niet assertief hebt gereageerd, voel je achteraf frustratie, misschien zelfs boosheid of zelfbeklag. Je blijft met een knoop in je maag zitten. En dit is niet goed voor je geestelijke gezondheid.

Je denkt: ik ben zelfverzekerd, ik ben slim en ik weet wat ik wil. Waarom kan ik het niet gewoon zeggen? Assertief zijn - opkomen voor jezelf en je gedachten op een duidelijke maar respectvolle manier uiten - kan opvallend moeilijk zijn. We maken ons zorgen dat we de andere voor het hoofd gaan stoten als we vragen wat we nodig hebben. We denken vaak dat we het recht niet hebben om onze mening te uiten. Dus laten we het liever onopgemerkt voorbijgaan.

Assertiviteitstraining om vastgeroeste patronen te doorbreken

Assertiviteit is een van de meest cruciale vaardigheden voor succes. Het is een kunst om een gedachte te kunnen verduidelijken, nauwkeurig en relevant te maken en deze op het juiste moment te kunnen delen. Gelukkig is het een leerbare kunst.

Een goed uitgangspunt voor een assertieve houding is: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Weet dat je recht hebt op een eigen mening, op respect, op waardering… en dat geldt ook voor iedereen met wie je in contact komt. 

Omgaan met intimidatie

Sommige mensen kunnen erg intimiderend zijn. Of het nu gaat om een manager in een bedrijf of een ongeleid projectiel in je persoonlijke leven, sommige mensen lijken gewoon angstaanjagend. Vaak is dat onbewust, maar soms ook niet. Degenen die onbedoeld intimiderend overkomen, zijn zich gewoon niet bewust van het effect dat ze op anderen hebben. Het is voor hen als het ware een blinde vlek. Meestal staan ze open voor feedback en hoef je jezelf niet te cijferen. Gebruik hier de DESC-methode om je boodschap op een assertieve manier over te brengen.

Het andere type intimidator is het type dat opzettelijk bedreigend te werk gaat. Deze mensen doen dingen zoals dreigen, manipuleren, hun stem verheffen, je overdonderen of harde taal gebruiken. Ze laten aanvoelen dat ze boven de regels staan en doen alsof ze weg kunnen komen met hun respectloos gedrag. Laat je niet intimideren. Onder die arrogantie schuilt meestal een beschadigd zelfbeeld met een narcistische inslag.

Blijf rustig bij je standpunt en laat je niet uit het lood slaan. Ook hier kan de DESC-techniek redding brengen.

In deze video legt assertiviteitscoach Jerko Bozikovic uit hoe je de DESC-methode kunt gebruiken om assertief een boodschap over te brengen.

In de assertiviteitstraining "Assertief Communiceren" leer je het DESC-model in de praktijk toe te passen. In deze doorgedreven en interactieve training krijgt u de nodige tools in handen om zelfbewuster, assertiever en krachtiger te handelen en te communiceren. Dankzij een jarenlange ervaring in assertiviteitstraining bereiken we hierbij uitstekende resultaten.

Meer info: https://www.expertacademy.be/nl/assertiviteit