Assertief communiceren met de DESC-methode

over Assertief zijn, assertief gedrag, Communicatie, assertiviteit

functionering.jpg

Niemand laat graag over zich heen walsen. Of zichzelf met de rug tegen de muur zetten. Maar het is niet altijd zo eenvoudig om duidelijke grenzen te stellen en op te komen voor je eigen belangen, mening of waarden. Dikwijls denken we dan: ja maar wat als de andere boos wordt? Of wat als ik hierdoor de vriendschap, de werkrelatie of mijn carrière in gevaar breng?

 

Vaak vrezen we de reactie van de ander en kiezen we er voor om niet te reageren. Dat is echter ook geen oplossing, want je blijft zo met het probleem zitten.

Hoe kan je nu toch opkomen voor jezelf, en tegelijk ook rekening houden met je gesprekspartner?

Een zeer doeltreffende en direct toepasbare techniek om op een assertieve manier een boodschap over te brengen, is de DESC-techniek.

De DESC-methode biedt verschillende voordelen bij het aanpakken van conflicten en het verbeteren van communicatie:

  1. Structuur: De methode biedt een duidelijke en gestructureerde aanpak voor het bespreken van problemen. Dit helpt om het gesprek georganiseerd en doelgericht te houden.

  2. Objectiviteit: Door te beginnen met het beschrijven van feitelijke gedragingen in plaats van te oordelen, bevordert de DESC-methode objectiviteit. Hierdoor worden discussies minder emotioneel geladen.

  3. Eigen verantwoordelijkheid: Het gebruik van "Ik"-verklaringen moedigt de spreker aan om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar gevoelens en perspectief, waardoor een defensieve reactie bij de ander kan worden verminderd.

  4. Constructieve oplossingen: De methode omvat het aandragen van specifieke suggesties voor positieve verandering. Dit bevordert de samenwerking bij het vinden van oplossingen voor het conflict.

  5. Focus op gedrag: Door te richten op observeerbaar gedrag in plaats van op de persoon zelf, helpt de DESC-methode om de discussie gericht te houden op concrete acties die kunnen worden gewijzigd.

  6. Bewustwording van consequenties: Het benoemen van mogelijke gevolgen, zowel positief als negatief, zorgt ervoor dat alle betrokkenen begrijpen waarom het probleem belangrijk is en wat er op het spel staat.

  7. Verbeterde communicatie: Door een gestructureerde aanpak te bieden, helpt de DESC-methode de communicatie te verbeteren en conflicten op een respectvolle manier aan te pakken, wat bijdraagt aan een gezondere en productievere omgeving.

Het toepassen van de DESC-methode vereist oefening, maar het kan een waardevol instrument zijn voor het oplossen van conflicten op de werkplek en in andere sociale situaties.

De techniek bestaat uit 5 fasen:

  1. Describe: beschrijf de situatie of gedrag objectief en hou je aan de feiten.
  2. Explain: leg je eigen gemoedstoestand of gevoelens t.o.v. die situatie of gedrag uit.
  3. Suggest a Solution: suggereer een oplossing, maak er een win-winsituatie van.
  4. Consequences: benadruk de positieve punten of voordelen van de voorgestelde oplossing voor beide partijen.
  5. Commitment/Contract: sluit af met een akkoord, met een concrete afspraak.

Een voorbeeld: "Bert, ik stel vast dat je de laatste weken elke vrijdagnamiddag nog met een taak naar me toe stapt. Ik voel me daar niet goed bij, ik zou ook graag mijn vrijdag in alle rust afsluiten. Ik wil je graag nog één keer helpen en dan stel ik voor dat je de volgende keer een andere collega aanspreekt. "Het grote voordeel hiervan is dat zowel jij en ik op tijd naar huis kunnen éndat de werkdruk niet steeds op dezelfde collega terecht komt. Kunnen we dat zo regelen?"

In deze video legt communicatiecoach Jerko Bozikovic uit hoe je deze DESC-techniek kunt toepassen.

Meer weten over hoe je assertiever kan communiceren? Bekijk de assertiviteitstraining

 

Meer info over Assertief Communiceren en Communicatietechnieken